ZELNÉ KARBANÁTKY S PEČENOU BRAMBOROU

Když se řekne „karbanátek“, hned každého napadne česká klasika z mixu mletého masa, máčených rohlíků, majoránky a česneku. Dneska to vezmeme maličko odlehčeně, ale zase nic pro ortodoxní dietáře. Tučné mleté je zde nahrazeno vepřovou kýtou a máčené rohlíky zelím, které dodá lehkou kyselost a šťavnatost.
Umeleme libovou vepřovou kýtu, přidáme cibuli a jemně mleté ovesné vločky, vejce, jemně krájené kysané zelí, česnek a dochutíme solí a pepřem. Vše zamícháme a tvarujeme mokrýma rukama koule (cca 150g) z kterých poté karbanátky, které smažíme na pánvi. Když jsou hotové ještě vložte pro jistotu na dodělání do vyhřáté trouby. Já k výpeku přidám můj oblíbený demi-glace s kouskem másla.
Brambory vcelku uvaříme skoro do měkka. Potom bramboru vložíme na plech s pečícím papírem a něčím pevným rozmáčkneme do placky. Já použil tlustostěnou skleničku. Na bramboru dáme kolečka syrové cibule a na plátky krájený česnek. Ochutíme solí, pepřem a pokapeme olivovým olejem. Vložíme a pečeme 15 minut na 180 °C do zlatova.
Suroviny na 5 porcí:
440 g vepřová kýta
150 g kysané zelí
3 ks vejce
20 g ovesné vločky
20 g máslo
70 g cibule
20 ml olej slunečnicový
10 g česnek
500 g brambory
Dochutíme solí a pepřem.
Na 1 porci 470 kcal.
Bílkoviny | Sacharidy | Cukry | Tuky |
22,4 g | 31,3 g | 1,6 g | 27,7 g |
Umeleme libovou vepřovou kýtu.
Přidáme jemně mleté ovesné vločky a další ingredience.
Ze směsi tvoříme karbanátky, které smažíme na pánvi.
Na dopečení vložte karbanátky ještě na chvilku do vyhřáté trouby.
Uvařené brambory rozmáčkněte na plechu s pečícím papírem.
Pečte společně s cibulí a česnekem dozlatova.
Dobrou chuť.
Napsat komentář