ZELENINOVÁ RÝŽE S VEPŘOVOU PANENKOU

Zeleninový rýže, co to jako má být? Maličko jsem přemýšlel jak toto jídlo pojmenovat, aby jeho název nebyl zavádějící. Zeleninový rýže se hodí asi nejlépe z toho co mi napadlo, protože kombinace dvou surovin, které v sobě sami název „rýže“ mají přímo k tomuto pojmenování přímo svádí. Vzhledem k tomu, že samotná brokolicová rýže, která je součástí receptu je kaloricky velmi nízko a v podstatě bez bílkovin a sacharidů, přidal jsem i maso a rýži, které sice kalorie navýší, ale zároveň přidá tolik žádané makroživiny. Já byl doma za jídlo chválen a věřím, že budete i vy a pokud chcete z podobných jídel vytvořit dietní jídelníček obraťte se na nás a vyberte jednu či více z nabízených možností Ceník – Dietoblog.
TECHNOLOGICKÝ POSTUP:
Uvařit rýži umí každý, já zvolil jasmínovou, ale doporučuji sáhnou po rýži hnědé, která zasytí na delší čas než rýže bílá. Při vaření rýže, nakrájíme nadrobno cibuli, kterou orestujeme na másle do zlatova, přidáme nadrobno mrkev, žampiony a restujeme do měkka. Na závěr přidáme brokolicovou rýži. To vše smícháme s již uvařenou bílou rýží a vytvoříme vlastně takové zeleninové rizoto respektive zmiňovanou zeleninovou rýži. Vepřovou panenku očistíme, odkrojíme konce, opepříme čerstvě drceným pepřem a restujeme vcelku na pánvi. Když je maso na povrchu zlatavé vkládáme do vyhřáté trouby (200 °C) na dobu 5 – 10 minut, záleží na vás jaký stupeň propečení zvolíte. Já mám rád medium – rare, proto se držím nižších hodnot dopečení. Vše servírujeme s výpekem a nezapomeneme na nějakou tu ozdobu, aby vše lahodilo i oku.
SUROVINY NA 3 PORCE:
180 g jasmínová rýže nevařená
50 g cibule
15 g máslo
50 g žampiony
70 g mrkev
100 g brokolicová rýže
150 ml olej
400 g vepřová panenka
Dochutíme solí, pepřem.
NA 1 PORCI 490 KCAL
Bílkoviny | Sacharidy | Cukry | Tuky |
32,9 g | 52,4 g | 2,8 g | 16,1 g |
Cibuli, mrkev, žampiony, nakrájíme nadrobno a postupně do změknutí restujeme.
Do změklé zeleniny přidáme na závěr brokolicovou rýži.
Panenku orestujeme a pak vložíme do vyhřáté trouby.
Po dopečení panenku krájíme na plátky.
Servírujeme kopeček zeleninové rýze, maso a výpek.
Dobrou chuť.
Napsat komentář