HOVĚZÍ GULÁŠ S CHLEBEM

Cože, hovězí guláš s chlebem na webu, který se zabývá zdravou a dietní stravou? No, proč ne. Stačí guláš uvařit z kvalitního masa a nahradit hladkou mouku strouhanou bramborou. Ani trochu nepřijdete o klasikou chuť pravého guláše, spíš naopak. Brambora tomu dodá ještě o trochu navíc.
Cibuli nakrájíme na kostky a orestujeme do hněda, poté přilejeme 1 dcl vody a necháme vyrestovat (kvůli barvě), pak přidáme na kostky nakrájené maso, které restujeme až do zatáhnutí. Vložíme protlak, který také orestujeme a nakonec červenou sladkou papriku, ale u ní si dáváme pozor, při delším restování hořkne. Zalijeme vodou, přidáme poloviční množství česneku na plátky nebo můžeme prolisovat. Vaříme skoro do měkkého masa. Já vařím v papiňáku 20 – 25 minut, v hrnci 2 hodiny, ale někdy i víc, záleží na stáří krávy. Když je maso skoro měkké, nasypeme na kousky krájenou papriku a najemno strouhanou bramboru, která guláš zahustí. Vaříme do úplného změknutí masa. Dochutíme solí, pepřem, zbylým česnekem a majoránkou. Zdobíme kolečky cibule a někdo i chilli papričkou. Podáváme s chlebem.
Suroviny na 6 porcí:
900 g hovězí zadní bez kosti
80 ml slunečnicový olej
240 g cibule
100 g rajčatový protlak
150 g paprika bílá
5 g paprika červené sladká (koření)
50 g česnek
200 g brambory syrové
1 g majoránka
12 plátků chleba Fit den
Dochutíme solí a pepřem. Zdobíme cibulí na plátky.
Na 1 porci 380 kcal
Bílkoviny | Sacharidy | Cukry | Tuky |
34 g | 17 g | 7 g | 19 g |
Cibuli nakrájíme na kostky.
Maso na větší kostky.
V tento okamžik vlijeme 1 dcl vody, kvůli barvě. Zarestujeme a přidáme maso.
Proces dlouhého restování.
Protlak, paprika a základ je hotov.
Pro nedočkavce vaříme v papiňáku, zbytek si počká minimálně 2 hodiny.
Zahustíme najemno strouhanou bramborou.
Dochutíme, ozdobíme a servírujeme.
Dobrou chuť.
Napsat komentář