8. 6. 2023 v Články a zájimavosti

CO JE QUINOA A JEJÍ NUTRIČNÍ PŘÍNOSY

Každý dietolog, nutriční nebo výživový poradce musí mít quinou rád. Zjistěte více o speciálních výživových výhodách quinoy a proč ji rádi používáme a zařazujeme do mnoha receptů a jídelníčků. Zkusme společně najít quinoy nutriční přínosy.

Možná se také ptáte: „Co je Quinoa?“ „Jaké jsou výhody quinoa“ a „Je quinoa bez lepku?“. Čtěte dál a získejte odpovědi na tyto otázky.

JEJÍ ŽIVINY
I když se jedná o rostlinnou stravu, quinoa je kompletním zdrojem bílkovin. Jeden šálek vařené quinoy obsahuje 8 gramů bílkovin
Dobrý zdroj vlákniny, quinoa poskytuje 5 gramů vlákniny na šálek
Quinoa obsahuje železo, vápník, mangan, hořčík a měď
Quinoa je přirozeně bezlepková

CO JE QUINOA?
Mnoho lidí považuje quinou za celozrnnou, protože se vaří a chová podobně jako rýže nebo oves, ale quinoa je vlastně semeno z rostliny merlík čilský, které nazýváme pseudoobilovinou.

Pseudoobiloviny jsou rostliny, které produkují semena a plody, jenž jsou podobné zrnům a používají se stejným způsobem. Jsou klasifikovány s vysokým obsahem bílkovin, živin a vitamínů a nejčastěji jsou bez lepku. Mezi další běžné pseudoobiloviny patří amarant a pohanka.

QUINOA A VÝŽIVA
Díky nutričním výhodám quinoy je toto jídlo skvělou volbou pro přidání do zdravých jídel. Zde je více o tom, proč je quinoa tou správnou výživnou volbou:

Quinoa je kompletním zdrojem bílkovin, což je ve světě semen a zrn vzácné. To znamená, že quinoa obsahuje všech devět aminokyselin nezbytných pro naše výživové potřeb. Jeden šálek vařené quinoy obsahuje 8 gramů bílkovin.
Dobrý zdroj vlákniny, quinoa poskytuje 5 gramů vlákniny na šálek.
Quinoa je dobrým zdrojem dalších důležitých živin, včetně železa, vápníku, manganu, hořčíku a mědi.
Velmi všestranná složka, je přirozeně bezlepková, což z ní činí výživnou volbu pro lidi s celiakií nebo nesnášenlivostí lepku.

JAK SE VAŘÍ?
Pokud máte doma nepropláchnutou quinou, je třeba jí důkladně propláchnout, protože se na ní tvoří hořce chutnající povlak (saponin). Pak stačí do hrnce vložit díl quinoy a dva díly vody nebo vývaru, sůl a vařit do vstřebání vody. Čas se velmi špatně odhaduje, záleží na velikosti semen, cca 10 – 20 minut. Samozřejmě existuje spousta důmyslnějších receptů, protože její upotřebení lze najít do salátů, příloh, snídaňových kaší, hlavních jídel atd., některé z nich určitě najdete v receptech na Recepty – Dietoblog




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Fatal error: Uncaught Error: Class 'Elementor\Plugin' not found in /data/web/virtuals/311275/virtual/www/domains/dietoblog.cz/wp-content/plugins/essential-addons-for-elementor-lite/includes/Traits/Elements.php:397 Stack trace: #0 /data/web/virtuals/311275/virtual/www/domains/dietoblog.cz/wp-includes/class-wp-hook.php(324): Essential_Addons_Elementor\Classes\Bootstrap->render_global_html('') #1 /data/web/virtuals/311275/virtual/www/domains/dietoblog.cz/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters(NULL, Array) #2 /data/web/virtuals/311275/virtual/www/domains/dietoblog.cz/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #3 /data/web/virtuals/311275/virtual/www/domains/dietoblog.cz/wp-includes/general-template.php(3080): do_action('wp_footer') #4 /data/web/virtuals/311275/virtual/www/domains/dietoblog.cz/wp-content/themes/u-design/footer.php(113): wp_footer() #5 /data/web/virtuals/311275/virtual/www/domains/dietoblog.cz/wp-includes/template.php(810): require_once('/data/web/virtu...') #6 /data/web/virtuals in /data/web/virtuals/311275/virtual/www/domains/dietoblog.cz/wp-content/plugins/essential-addons-for-elementor-lite/includes/Traits/Elements.php on line 397